Mitch van Haaren

2 routes die met coaching meer succes garanderen

Wist jij dat je met coaching meer succes hebt in alles wat je doet? Het is belangrijk om te weten welke route we (onbewust) bewandelen omdat het onze eigen definitie van ‘succes’ beïnvloedt. Welke route bewandel jij?

Coaching wordt misschien gezien als iets voor mensen met ‘problemen’, maar wat als ik jou vertel dat bijna ieder ‘succesvol’ persoon samenwerkt met een coach om het maximaal potentieel te bereiken, te groeien als mens en direct een positieve impact heeft op de omgeving en zij coaching zien als een waardevolle toevoeging; zoals wij bijvoorbeeld luxe-aankopen ook zien als een toevoeging op een ‘succesvoller’ leven. De definitie van succes is voor iedereen anders.

Ik houd ook van luxe-aankopen, maar ik weet ook dat daar vaak gelijk op afgeschreven wordt zodra wij de winkel uitlopen. Het mooie van coaching is dat er totaal geen afschrijving is, maar juist ten aller tijde opwaardering van o.a. onze mindset, persoonlijk leiderschap, communicatie, invloed op onszelf en anderen en betere manieren om je doelen te behalen.

Coaching gaat over onszelf – onze gedachten en gevoelens – en hoe wij daar gebruik van kunnen maken om ‘succesvoller’ te worden en onze doelen te bereiken. Ik wil je 2 routes laten zien die wij zelf kunnen kiezen, maar dus ook ons ‘succes’ bepalen. Een makkelijke route en een kleurrijke route. Ga er lekker voor zitten en wandel met me mee in dit artikel…

De makkelijke route

Het begint altijd bij onszelf, maar als het wat serieuzer/uitdagender wordt in ons dagelijkse, werkende of ondernemende leven is hulp vragen misschien wel de beste stap om te zetten. Want wat als jij ervaart dat er iets moet gebeuren en geen hulp vraagt? Hoe zal de situatie er dan over 5 jaar uitzien? Of over 10 jaar? Het wordt er niet makkelijker op met de tijd, en vaak is snel en effectief handelen op de korte termijn het middel dat ons helpt op de lange termijn. Stel je eens voor als je helemaal niet handelt?

Coaching wordt steeds meer gezien als een prachtige manier om doelen te behalen, en het gezegde “alleen ga je snel, samen kom je verder” past daar uitstekend bij. Als wij in ons dagelijks, werkende en ondernemende leven ‘succesvol’ willen zijn, zijn daar altijd oplossingen en manieren voor om dat te worden. Als wij meer willen, tegen situaties aan lopen op het werk met collega’s, met vrienden of familie of in onze onderneming is het altijd aan jou en mij om naar onszelf te kijken.

De makkelijkste route is om de oorzaak bij de ander te zoeken, maar ik geloof dat als je dat blijft doen je nooit op de lange termijn succesvol zal zijn. En dus is een kleurrijkere route belangrijk voor meer succes.

De makkelijkste route die wij – onbewust – bewandelen wordt deels veroorzaakt door hoe wij zijn. Wij kiezen voor plezier, gemak en onze hersenen houden ervan als wij die keuzes (onbewust) maken. De hersenen houden er namelijk van om lui te zijn en in die hangmat te hangen. En doordat wij deze route blijven lopen raakt ons lichaam en emoties daar helemaal aan gewend. En als er op de makkelijke route iets gebeurd wat minder prettig is of we meer moeite mee hebben (onbewust), dan wordt er altijd een beroep gedaan op onszelf aangezien wij de keuze maken hoe wij ermee willen omgaan. We kunnen er ook voor kiezen om het te negeren.

We kunnen kiezen om erover te praten. We kunnen kiezen om het te zien als een uitdaging/kans. Elke keuze die je maakt is een goede keuze (voor jou op dat moment met de informatie die je hebt).

Wat als jij wat anders wilt met je leven, niet weer tegen dezelfde situaties op werk wilt aanlopen of andere resultaten wilt behalen in je onderneming? Verwacht je dan dat de makkelijkste route jou meer succes zal brengen? Jouw hersenen, lichaam en emoties zullen de videotape blijven afspelen als jij niet de keuze maakt een andere route te gaan bewandelen. En ja, keuzes maken zijn niet altijd makkelijk, maar jij hebt gelukkig de touwtjes in handen van de keuzes die je (niet) maakt. Hoe mooi is dat?

Ik wil je inspireren om ook eens te kijken wat er nog meer mogelijk is. Je kunt altijd een route kiezen, zoals de kleurrijke route.

Jij hebt de touwtjes in handen en jij bent de bewaker van je eigen poorten. Wil jij die slapende bewaker - zoals in de films - zijn of kies jij voor actie?

De kleurrijke route

De andere route is kleurrijker en is een route die gaat o.a. over persoonlijk leiderschap en bloeien en groeien als mens, professional, leidinggevende of ondernemer. Onze hersenen, lichaam en emoties zullen actiever en vitaler worden, zullen in het begin nog een beetje moeten wennen en het lijkt of het ons energie kost, omdat het misschien onbekend is/voelt.

Maar zodra wij zien dat het leven leuker wordt, wij makkelijker met situaties kunnen omgaan en mooiere resultaten met onze onderneming zien levert het ons ‘duurzame energie’ op en gaat alles dus verder met minder moeite. Metafoor: Energiebedrijven zijn op de korte termijn ook bezig om op de lange termijn nog meer succes te hebben met duurzame energie, toch? En ook jij hebt met coaching meer succes op de lange termijn!

Ik hoor je denken ‘hoe weet ik dat die route kleurrijker is?’ en daar antwoord ik altijd op ‘wat als je het niet eens gaat ervaren?’. In mijn reiservaringen en de vele literatuur die ik lees kom ik altijd tot nieuwe inzichten en heb ik vaak momenten van ‘wow, dit kan dus ook nog en dit is zelfs veel beter of mooier‘. Het zijn allemaal momenten in het heden die ons succes op de langere termijn bepalen.

“We are kept from our goal, not by obstacles but by a clear path to a lesser goal.”

De kleurrijkere route laat ons veel meer genieten in het heden, zijn we trots op waar we vandaan komen en welke wegen we al bewandeld hebben en mijlpalen behaald hebben en kijken we uit naar wat er nog allemaal op ons pad komt. Het is een route met een growth mindset (gaat over leren) en daardoor weten we dat onze doelen écht belangrijk zijn en dat de makkelijke route ons niet gaat helpen om verder te komen. We zien de makkelijke route zo nu en dan liggen, kijken er naar en leren ervan en het motiveert ons om de kleurrijkere route te blijven bewandelen. Welke route bewandel jij op dit moment?

Zie de kleurrijkere route letterlijk met veel kleur, zoals de bloemen, bomen en blauwe lucht, en lekkere geuren die ons motiveren en inspireren. Als je wilt en er voor openstaat ontmoet je prachtige mensen die jou aanmoedigen en verder willen helpen. Je kan lekker in het gras liggen om even te ontspannen. En je wordt creatiever over wat nodig is en hoe je verder wilt gaan. Je maakt echt gebruik van je eigen kwaliteiten, upgrade wat nodig is en focust op wat écht belangrijk is voor jou. Jij kiest voor de lange termijn.

Welke route kies je?

Hoe fijn is het dat jij altijd zelf kan bepalen welke route je kiest? Kies je de makkelijke route of de kleurrijke route? Welke keuze je ook maakt er is geen goed of fout. Maar onthoudt dat jij ieder moment kan veranderen van route, dus elke moment kan je veranderen. Dus je keuze wordt niet in beton gegoten. Welke route kies jij?

De makkelijke route = de oorzaak ligt bij een ander, minder gericht op onszelf en de omgang met minder leuke situaties zien we als vervelend.

De kleurrijke route = we zoeken naar groei bij onszelf, meer gericht op onszelf en de omgang met elke situatie zijn we als een kans om te leren.

Op beide routes vind je coaching!

We hebben allemaal wel eens iemand nodig om ons te helpen of te inspireren. Het gaat om bewustwording dat de route die je bewandeld de andere domeinen in je leven, carrière of onderneming ook beïnvloeden (onbewust). Het mooie is dat we ieder moment kunnen kiezen om het anders of beter te doen. En met coaching heb je een fantastische manier om bijv. beter om te kunnen gaan met situaties of je maximale potentieel te bereiken zodat alles nog kleurrijker wordt.

Op beide routes vind je coaching en als jij zoekt naar meer, minder of wat anders dan kan jij mét coaching op beide routes verder komen. Zie coaching als een routekaart die jij in je handen hebt en die laat zien wat er écht allemaal mogelijk is en jou helpt om verder te komen op een manier bij jou past. Jij maakt de keuzes!

Ik geloof dat we soms juist een andere wandeling nodig hebben om op de lange termijn ‘succesvol’ te zijn, iets zoals van ‘oh, ik heb deze wandeling gedaan en hierdoor zie ik dat ik toch een andere wandeling wil maken’. Dus ik geloof ook dat iedere keuze die je maakt je verder brengt. Zolang we maar genieten van iedere wandeling en onthouden dat wij de gids zijn en bepalen hoe er gelopen wordt, wanneer en waarheen.

Wat jij nu bewandeld, brengt je altijd verder op de lange termijn, maar blijf wandelen op jouw manier. En weet dat op beide routes coaching er is voor jou! Wil jij eens kennismaken met mij, wat ik doe en wie ik ben? Ontmoet mij hier.

Wat is de definitie van coaching?

De NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) zegt “Coaching is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij de coach op interactieve wijze de gecoachte aanzet tot effectief gedrag door: bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden, coach en coachee nemen ieder hun verantwoordelijkheid voor het proces.”

Mitch van Haaren

Mitch van Haaren

Certified (EMCC/NOBCO), NLP Master & Business Coach en 9+ jaar ervaring als (manager) controller bij kleine en beursgenoteerde bedrijven en samengewerkt te hebben met top/midden management (C-level) weet ik dat er zóveel meer mogelijk. Het is mijn missie om jouw leven makkelijker te maken & business succesvoller te maken. 

WIN a free coach session!
Every month a new winner!
Do you want to win a 1.5H intensive coach session and have the opportunity to invest in yourself and work on your goals? Fill out the form!
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download het E-book

Do you really want to get further?

Feel welcome to Write me! I am here to listen