Mitch van Haaren

2023 doelen behalen

2023 doelen behalen: uitstelgedrag overwinnen en gemotiveerd blijven met deze essentiële strategieën.

Veel mensen kennen het gevoel wel: we hebben belangrijke taken te doen, maar in plaats daarvan verliezen we onze tijd aan dingen die niet echt belangrijk zijn. We stellen het uit, we zeggen tegen onszelf dat we het later wel zullen doen, en voor we het weten is de deadline al verstreken. Dit fenomeen wordt uitstelgedrag genoemd en het kan ons behoorlijk in de weg zitten als we onze doelen willen behalen. Het kan leiden tot een gevoel van stress en frustratie, en het kan ook onze motivatie aantasten. We kunnen ons gedemotiveerd voelen als we steeds weer tegen dezelfde uitdagingen aanlopen, en dit kan ons verder van onze doelen afbrengen in plaats van dichterbij brengen. Gemotiveerd blijven is daarom een belangrijke factor om onze doelen te behalen, maar hoe houden we onze motivatie op peil als we te maken hebben met uitstelgedrag?

Gelukkig zijn er bewezen strategieën die kunnen helpen om uitstelgedrag te overwinnen en gemotiveerd te blijven tijdens het werken aan onze doelen. In deze blogpost deel ik enkele tips die jou op weg kunnen helpen naar het behalen van jouw doelen, zodat jij jouw doelen in 2023 kunt bereiken zonder tegen te veel obstakels aan te lopen. Laten we beginnen bij ’t begin, want…

Voordat we kunnen werken aan het overwinnen van uitstelgedrag, is het belangrijk om te begrijpen waarom we uitstellen. Er zijn verschillende gemeenschappelijke oorzaken van uitstelgedrag, zoals:

 • Overweldiging door de hoeveelheid werk of de complexiteit van de taak: Als iemand te veel werk heeft of als de taak te ingewikkeld is, kan dit leiden tot gevoelens van overweldiging en uitstelgedrag.
 • Ontbreken van duidelijke doelen of deadlines: Als iemand niet weet wat het doel is van de taak of als er geen duidelijke deadlines zijn, kan dit leiden tot uitstelgedrag omdat er geen duidelijke richting is waarin gewerkt moet worden.
 • Perfectionisme of de neiging om alles perfect te willen doen: Sommige mensen hebben de neiging om alles perfect te willen doen en kunnen daardoor uitstelgedrag vertonen omdat ze bang zijn om te falen of omdat ze bang zijn dat het werk niet goed genoeg zal zijn.
 • Geen goede tijdbeheerskills of problemen met prioriteitenstelling: Als iemand slechte tijdbeheerskills heeft of problemen heeft met het stellen van prioriteiten, kan dit leiden tot uitstelgedrag omdat ze niet in staat zijn om de taak op een efficiënte manier aan te pakken.
 • Angst om te falen of te slagen: Angst om te falen kan leiden tot uitstelgedrag omdat iemand bang is om te falen en daarom de taak uitstelt. Anderzijds kan ook angst om te slagen leiden tot uitstelgedrag omdat iemand bang is om te slagen en daarom de taak uitstelt om te voorkomen dat ze geconfronteerd worden met het succes.

Het is belangrijk om de oorzaken van uitstelgedrag te identificeren om effectief te kunnen omgaan met dit gedrag en productiever te kunnen zijn.

4 Strategieën om uitstelgedrag te overwinnen

Strategieën zijn belangrijk omdat ze kunnen helpen om afleidingen te beperken en te voorkomen dat je uitstelt. Als je afgeleid wordt door andere dingen, kan dit leiden tot uitstelgedrag. Door afleidingen te beperken, kun je je beter concentreren op de taak die je aan het uitvoeren bent en voorkom je dat je uitstelt.

Als je de oorzaken van uitstelgedrag begrijpt, kun je gerichter werken aan het overwinnen ervan.

1. Gebruik tijdbeheertechnieken

Door deadlines te stellen en taken op te splitsen in kleinere stappen, kunnen we onze tijd beter benutten en voorkomen dat we in de verleiding komen om te uit te stellen. Hier zijn enkele manieren waarop we tijdbeheertechnieken kunnen gebruiken om onze productiviteit te verhogen en uitstelgedrag te verminderen:

 • Stel deadlines: Door deadlines te stellen voor het voltooien van onze taken, krijgen we een duidelijk doel waar we naar toe werken. Dit kan ons helpen om gerichter te werken en te voorkomen dat we te veel tijd besteden aan het perfectioneren van ons werk.
 • Splits taken op in kleinere stappen: Door onze taken op te splitsen in kleinere, behapbare stappen, kunnen we onze doelen behapbaarder maken en voorkomen dat we overweldigd raken. Dit kan ons ook helpen om onze vooruitgang te zien en ons gemotiveerd te houden.
 • Maak een to-do lijst: Door een to-do lijst te maken, kunnen we onze taken beter organiseren en gerichter werken. Dit kan ook helpen om ons te concentreren en afleiding te verminderen.

2. Creëer een positief & productief werkomgeving

Onze werkomgeving kan een grote invloed hebben op onze productiviteit en motivatie. Door onze werkplek op te ruimen en te organiseren, of door onze werkplek naar een ruimte te verplaatsen waar we beter kunnen concentreren, kunnen we een omgeving creëren die beter geschikt is voor productief werk.
Hier zijn enkele manieren waarop we onze werkomgeving positiever en productiever kunnen maken:

 • Ruim op: Door onnodige spullen uit onze werkplek te verwijderen, kunnen we afleiding verminderen en ons beter concentreren op onze taken.
 • Organiseer: Door onze spullen op een logische manier te organiseren, kunnen we gemakkelijker toegang hebben tot wat we nodig hebben en kunnen we tijd besparen door niet te hoeven zoeken naar wat we nodig hebben.
 • Verplaats de werkplek: Als onze huidige werkplek afleidingen bevat of als we moeilijk kunnen concentreren, kan het helpen om onze werkplek naar een andere ruimte te verplaatsen waar we beter kunnen concentreren. Dit kan bijvoorbeeld een thuiskantoor zijn of een rustige koffiezaak.
 • Maak het comfortabel: Door ervoor te zorgen dat onze werkplek comfortabel is, kunnen we ons gemakkelijker concentreren op onze taken. Dit kan betekenen dat we een goede stoel hebben, dat de temperatuur comfortabel is en dat we genoeg licht hebben om te werken.

3. Maak gebruik van blokkeringsmiddelen

Afleiding kan een grote oorzaak zijn van uitstelgedrag, en het kan moeilijk zijn om ons te concentreren als we voortdurend worden afgeleid door onze telefoon, sociale media of andere websites. Gelukkig zijn er verschillende blokkeringsmiddelen beschikbaar die ons kunnen helpen om afleiding te verminderen en ons beter te concentreren op onze taken:

 • Gebruik website- of app-blokkering: Er zijn verschillende tools beschikbaar die ons kunnen helpen om bepaalde websites of apps te blokkeren tijdens bepaalde tijden, zodat we ons beter kunnen concentreren op onze taken zonder afgeleid te worden door afleidingen.
 • Maak gebruik van een afleidingsvrije werkmodus: Sommige apps en programma’s bieden een afleidingsvrije werkmodus, die ons helpt om afleiding te verminderen en ons beter te concentreren op onze taken.
 • Maak gebruik van een afleidingsvrije werkplek: Als we moeilijk kunnen concentreren in onze huidige werkomgeving, kan het helpen om naar een afleidingsvrije werkplek te gaan, zoals een bibliotheek of een koffiezaak.

Door deze blokkeringsmiddelen te gebruiken, kunnen we afleiding verminderen en ons beter concentreren op onze taken, wat ons kan helpen om uitstelgedrag te overwinnen en onze doelen te behalen.

4. een ritueel

Het kan soms moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven en onze doelen te behalen, vooral als we te maken hebben met uitdagingen of tegenslagen. Door een ritueel te maken van het werken aan onze doelen, kunnen we ons gemotiveerd houden en voorkomen dat we uitstellen.

 • Werk op hetzelfde tijdstip: Door op hetzelfde tijdstip te werken aan onze doelen, kunnen we ons gemakkelijker concentreren en voorkomen dat we uitstellen. Dit kan betekenen dat we elke dag op hetzelfde tijdstip aan het werk gaan of dat we bepaalde dagen van de week uitkiezen om aan onze doelen te werken.
 • Maak een ritueel van het voorbereiden op het werken aan onze doelen: Door een bepaald ritueel te hebben voordat we aan het werk gaan, zoals het maken van een lijst met wat we vandaag willen bereiken of het opruimen van onze werkplek, kunnen we ons gemotiveerd houden en ons beter concentreren op onze taken.
 • Beloon jezelf na het voltooien van taken: Door onszelf te belonen na het voltooien van taken, kunnen we ons gemotiveerd houden en ons blijven concentreren op onze doelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we onszelf een kleine traktatie geven of dat we een pauze nemen om te ontspannen.
positive, can, self-determination-2470506.jpg

5 tips om gemotiveerd te blijven in 2023

Het behouden van motivatie kan soms moeilijk zijn, vooral als we te maken hebben met uitdagingen of tegenslagen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we onze motivatie kunnen behouden tijdens het werken aan onze doelen.

 1. Stel haalbare doelen: Door haalbare doelen te stellen, kunnen we onze vooruitgang zien en ons gemotiveerd houden om door te gaan. Dit kan betekenen dat we onze doelen in kleine stappen opdelen of dat we onze doelen in de tijd spreiden, zodat we niet te veel op ons bordje krijgen.
 2. Maak een plan: Door een plan te maken voor hoe we onze doelen willen bereiken, kunnen we ons gerichter en gemotiveerder voelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat we een to-do lijst maken of dat we onze tijd beter benutten door gebruik te maken van tijdbeheertechnieken.
 3. Zoek steun: Door ons te omringen met mensen die ons steunen en ons aanmoedigen, kunnen we ons gemotiveerd houden en ons beter concentreren op onze doelen.
 4. Blijf positief: Door positief te blijven en te blijven geloven in onszelf en onze doelen, kunnen we gemotiveerd blijven en ons beter concentreren op wat we willen bereiken. Dit kan betekenen dat we onszelf op de juiste manier aanmoedigen en dat we onszelf niet te hard aanpakken als we tegenslagen tegenkomen.
 5. Maak gebruik van visuele hulpmiddelen: Door visuele hulpmiddelen te gebruiken, zoals een doelenbord of een planningstool, kunnen we onze vooruitgang inzichtelijk maken.

Behaal jouw doelen in 2023…

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je doelen in 2023 na te streven.

Ten eerste kan het je helpen om te groeien en te ontwikkelen. Door naar je doelen te streven, kun je jezelf uitdagen om nieuwe vaardigheden te leren en je persoonlijke en professionele groei te bevorderen. Dit kan je helpen om jezelf te blijven ontwikkelen en om het beste uit jezelf te halen.

Ten tweede kan het je helpen om je leven te richten. Door je doelen na te streven, kun je je leven richten op wat voor jou belangrijk is en wat je wilt bereiken. Dit kan je helpen om meer betekenis en zin te geven aan je leven en om te werken aan wat je belangrijk vindt.

Ten derde kan het je helpen om motivatie en discipline te behouden. Door naar je doelen te streven, kun je motivatie en discipline behouden om te blijven werken aan wat je wilt bereiken. Dit kan je helpen om gemotiveerd te blijven en om obstakels te overwinnen die je tegenkomt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het nastreven van je doelen niet altijd gemakkelijk zal zijn en dat je obstakels zult tegenkomen. Maar door door te zetten en je doelen na te streven, kun je uiteindelijk de tevredenheid en het succes behalen die je zoekt. Het is belangrijk om gemotiveerd te blijven en te blijven werken aan wat je wilt bereiken, want als je dit doet, kun je uiteindelijk de resultaten behalen die je wilt.

Mitch van Haaren

Mitch van Haaren

Certified (EMCC/NOBCO), NLP Master & Business Coach en 9+ jaar ervaring als (manager) controller bij kleine en beursgenoteerde bedrijven en samengewerkt te hebben met top/midden management (C-level) weet ik dat er zóveel meer mogelijk. Het is mijn missie om jouw leven makkelijker te maken & business succesvoller te maken. 

WIN a free coach session!
Every month a new winner!
Do you want to win a 1.5H intensive coach session and have the opportunity to invest in yourself and work on your goals? Fill out the form!
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Download het E-book

Do you really want to get further?

Feel welcome to Write me! I am here to listen